1912

Historien om Hotel Bristol starter allerede i 1912, i en tid der Oslo ble omtalt som «hotellnødens by». Da fikk Waldemar Jensen (f. 1881) en idé. Jensen, som opprinnelig var dansk, hadde lenge vært bosatt i Norge og tilbrakte ti år som hovmester på Grand Hotel.

Svart-hvitt portrett av Waldemar Jensen

I løpet av tiden han jobbet der fikk han inspirasjon til å starte sitt eget hotell, og i 1912 bestemte han seg for å kjøpe tomten i Kristian IVs gate 7 – hvor det den gang sto oppført gamle, falleferdige hus. 

Svart-hvitt kart over Kristiania

1918

I 1918 startet byggingen av det som skulle bli Hotel Bristol. Bygget ble tegnet av arkitekt Finn Rahn (f. 1879), som i stor grad benyttet seg av pusset tegl og granittdetaljering. 

Svart-hvitt bilde av fasaden til Hotel Bristol

16. januar 1920

Åtte år etter at Waldemar Jensen bestemte seg for å følge drømmen, sto endelig Hotel Bristol ferdig. Den 16. januar 1920 åpnet danserestauranten Den Mauriske Hall dørene, med arkitektur i maurisk stil og hele ti meter opp til taket.

Svart-hvitt bilde av Den Mauriske Hall i maurisk stil og ti meter til taket

Utenfor dørene gikk det et sus av glad forventning gjennom gjestene som var med på å innvie Den Mauriske Hall, Oslos nye gjestestue av internasjonal dimensjon.

Svart-hvitt bilde av Bristol sitt danseorkester

Inspirasjonen til den Den Mauriske Hall hadde Finn Rahn hentet fra Marokko, hvor han oppholdt seg hver vinter.

Restauranten, som hadde plass til opptil 500 mennesker, ble raskt et av landets fremste møtesteder, og var også stedet der jazzen ble introdusert i hovedstaden i 1920. Her danset folk i bunnen av et søyleomkranset atrium til tonene fra husets eget jazzband, samt flere gjestende orkestre og kjente sangere. Avbildet: Eartha Kitt

Eartha Kitt ligger på en divan og synger med orkester i bakgrunnen i Den Mauriske Hall på Hotel Bristol i Oslo

1. juni 1920

Litt senere samme år åpnet også hotelldriften, og Jensens hotelldrøm var omsider blitt virkelighet.

Hotellet var det mest moderne og luksuriøse Oslo hadde å by på. Med en byggekostnad på fire millioner kroner var dette landets dyreste hotell, og det eneste hotellet i Norge som hadde både varmt og kaldt vann på rommet. Her fantes 100 værelser og rundt 200 ansatte – blant annet etasjemestere, håndverkere, malere, en egen kapellmester og en varmemester med ansvar for kullfyringen på huset.

Svart-hvitt bilde av servitører i hvite uniformer på siden av et stort selskapsbord med hvite duker og oppdekket til mange gjester

1924

Høsten 1924 ble det gjort noen mindre forandringer ved hotellet. Det som hittil hadde vært røkeværelse ble gjort om til et «grill room» – i dag kjent som restauranten Bristol Grill. Det ble i tillegg åpnet en bar. 

Svart-hvitt bilde av en tidligere kokk på Hotel Bristol

1939

Mandag 30. oktober 1939 kommer den tyske ingeniøren Hans Ferdinand Mayer til Hotel Bristol. Etter å ha sjekket inn, låner han en skrivemaskin fra hotellet. På den skriver han en av de mest spektakulære lekkasjene under 2. verdenskrig.

De syv maskinskrevne arkene, som etterhvert ble kjent som Oslorapporten, beskrev nazistenes våpensystemer og siste teknologiske utviklingsprosjekter. Mayer sendte denne anonymt til den britiske legasjonen i Oslo, og undertegnet med “fra en tysk forsker som er på deres side”.

Oslorapporten ga britene et godt grunnlag for å utvikle mottiltak mot våpensystemene som ble beskrevet, og den ble dermed et viktig bidrag til britisk seier i slaget om Storbritannia.

Svart-hvitt nærbilde av en hendene til en mann som skriver på en gammeldags skrivemaskin

1940

8. april 1940 sjekket det inn en rekke sivile handelsreisende på Bristol. Dagen etter sto de samme gjestene i full tysk uniform, og hotellet var okkupert av tyskerne gjennom krigsårene.

Svart-hvitt bilde av en bil med tyske soldater utenfor Gunerius i Oslo under krigen

1960

I 1960 ble hotellet utvidet med et tilbygg tegnet av arkitektselskapet F.S. Platou.

Svart-hvitt bilde av enden på bygningen til Hotel Bristol

1963

«Å gå på Bristol» hadde nå vært en motesak i mer enn fire årtier. Utover å spille opp til dans med lekne jazztoner i Den Mauriske Hall, ble det også avholdt svært mange motevisninger i selskapssalene på hotellet.

Blant de som viste frem sine siste kreasjoner var motehuset Nina Ricci. Merket ble allerede på 1930-tallet kjent for sin raffinerte, romantiske, og alltid feminine følelse - en stil som passet hånd i hanske med Bristol.

Svart-hvitt bilde av en dame ikledd lang kjole på en catwalk i et selskapslokale på Hotel Bristol med klappende publikum

1970

Mot slutten av 60-tallet begynte markedet å synke, og store, flotte restauranter ble ikke like godt besøkt lenger. I 1970 ble derfor Den Mauriske Hall stengt som vanlig restaurant, og ble isteden kun leid ut til banketter og lukkede selskaper. To år senere stengte Mauriske for godt.

Svart-hvitt bilde av Den mauriske Hall i maurisk stil og ti meter til taket

1974

Forretningsmannen Olav Thon kjøper Hotel Bristol av Jensen-familien. Med det legger han grunnlaget for det som skal bli hotellkjeden Thon Hotels, som i dag er bygget opp til å være en av Norges største hotellkjeder.

Svart-hvitt bilde av Olav Thon på 1970-tallet på Hotel Bristol i Oslo

1975

Etter overtakelsen ble det satt i gang store bygningsmessige forandringer. En av forandringene skjedde i 1975, da Olav Thon valgte å senke taket i Den Mauriske Hall.

Den opprinnelige salen med ti meter til taket ble delt inn i to etasjer. Første etasje ble det vi i dag kjenner som Vinterhaven og Bibliotekbaren, mens andre etasje ble festsalen Mauriske Ballsal. Historien i veggene ble samtidig vel bevart, og utsmykningene fra 1920 er fortsatt intakte i begge etasjene.

Svart-hvitt bilde av skinnstoler i Vinterhaven & Bibliotekbaren

At Olav Thon satt inn taket i Den Mauriske Hall gikk ikke upåaktet hen.

Dagbladet skrev blant annet: «Det går et brus av forskrekkelse gjennom sosial klasse 1 i Oslo og omegn, med dønninger helt opp til Holmenkollen og Ullernåsen».

Svart-hvitt bilde av taket som ble satt inn i Vinterhaven & Bibliotekbaren

1980

I 1980 ble hotellinngangen flyttet til Den Mauriske Hall, som da ble ombygget til vestibyle. Her ble det resepsjon i samme område som Vinterhaven og Bibliotekbaren. I kjelleren åpnet danserestauranten REXX.

Svart-hvitt bilde av resepsjonen på Hotel Bristol

1984

1984 var året Hotel Bristol fikk en ny klang. På denne tiden var Frank Sarközi omreisende musiker. Etterhvert fant han ut at han ville slå seg ned i Oslo, og direktøren på Hotel Bristol lot ham prøvespille på hotellets flygel. Så fornøyde ble de at Sarközi etter et par måneder fikk fast jobb.

Alltid iført smoking, og med et skarpt blikk over klaverlokket og ut mot sitt publikum. Seks dager i uken fant du ham bak tangentene i Vinterhaven – først fra klokken 11.30 til 16.30, deretter fra klokken 18.30 til 23.30.

Portrettbilde av en smilende Frank Sarközi, Hotel Bristol sin huspianist. Iført smoking og butterfly.

I 35 musiske år har Frank fylt Vinterhaven med jazztoner på sitt tsjekkiske Petrof-flygel, av samme type som Duke Ellington foretrakk. Frank har spilt for blant andre nobelprisvinner Mikhail Gorbatsjov og president Bill Clinton, som begge har sittet i Vinterhaven og pratet mens han har tonesatt atmosfæren.

Frank ser an publikummet og stemningen før han velger ut hva han skal spille: Gamle klassikere som “Fly Me To The Moon” hvis det er flest eldre tilstede, og kanskje noe mer lettbent og Beatles for de yngre. Fremføringen preges også av vær og vind, av årstidene og noen ganger nyhetsbildet ved dramatiske hendelser.

Nærbilde av hender som spiller piano

2000

20. mars 2000 var den offisielle åpningen av en omfattende utbygging av Hotel Bristol. Hotellet hadde nå fått 120 nye hotellrom, hvorav seks suiter. I tillegg ble det åpnet kongressavdeling, konditori og velværesenter.

2016

I 2016 startet en omfattende renovering av hotellet. Alle de 251 hotellrommene ble forbedret, Bristol Bar og Bristol Grill ble pusset opp – og sistnevnte fikk også nytt kjøkken. Det ble bygget konditori og bakeri på huset, og Vinterhaven ble pusset opp og prydet med nytt interiør. Resepsjonen ble byttet ut, og i andre etasje fikk man anretning og nytt kjøkken.

Baker på Hotel Bristol tar brød ut av ovnen

Bankett-, møte-, konferanseavdelingen ble også pusset opp, og har fått installert det mest moderne og avanserte AV-utstyret på markedet. Ventilasjonssystemet ble oppgradert, og hotellet fikk sitt eget treningsrom på hele 150 kvadratmeter.

Vår største sal på Hotel Bristol dekket for konferanse

2019

Renoveringen ble ferdigstilt høsten 2019, og selv om komforten og fasilitetene er oppdatert etter dagens standard, er fremdeles hotellets særegne sjel intakt.

I Vinterhaven & Bibliotekbaren henger lysekroner og malerier fra hotellets første år, rommene og suitene er innredet i en herskapelig stil som trekker tankene til fortiden, og den sjarmerende knirkingen i gulvene minner deg på at du befinner deg i et hundre år gammelt bygg.

Symmetrisk bilde av Vinterhaven og Bibliotekbaren med sennepsgul skinnsofa og en stor lysekrone i bakgrunnen

2020

I 2020 fylte Hotel Bristol 100 år. For å markere jubileet lanserte vi blant annet en egen jubileumsaquavit.

Champagne heller i glass av servitør på Hotel Bristol