Stabel med pannekaker toppet med solbær på en tallerken

Servise med gullkant, hyggelige servitører i uniform, dempet belysning og rolig jazz på anlegget: Hotel Bristol vet hvor viktig «det lille ekstra» er for en luksuriøs og god start på dagen.

Men like viktig som rammen rundt, er de produktene du finner på frokostbuffeen vår. Her er nemlig et bugnende utvalg med alt fra ferskt surdeigsbrød, kvalitetsskinke og mangosmoothie, til ostefat, egg og bacon og nystekte pannekaker.

Lokalt gull

Også flere av landets beste nisjeprodukter har funnet veien til frokostbordet vårt, nøye utvalgt og kvalitetssikret av våre kokker.

For kjøkkensjef Jan Frode Berntsen er grunnen til dette enkel:

– Små produsenter lager rett og slett bedre produkter. De legger mer tid, kjærlighet og følelse i det de produserer.

Berntsen og teamet hans er stadig på jakt etter de beste råvarene i landet, og synes det er viktig å støtte de små bedriftene.

– Og så er det jo mye hyggeligere å få levert ost fra en småskalabonde, som kan navngi alle kuene som leverer melka til osten vi har på bordet.

Kjøkkensjefen har også en oppfordring til deg som vil sjekke ut Bristols frokostbord:

– Sett av god tid og nyt den!

Portrettbilde av kokk på Hotel Bristol
Nærbilde av pannekaker med solbær på toppen
Nærbilde av smørklump på en benk dekket i mel

På Bristols frokostbuffé finner du produkter som du kanskje ikke finner så mange andre steder. Her er fem favoritter du bør smake på:

Kjøkkensjefens favoritt: Et helt spesielt smør

– Når smøret er pakket inn i matpapir og rømmen blir levert i en boks kun merket «rømme» – da vet du at det kommer rett fra gården, sier Berntsen entusiastisk idet han viser frem godbitene fra Valmsnes gård.

På det lille gårdsysteriet som ligger ved Osensjøen i Åmot, fraktes melken rett fra kua til ysteriet, og både soyafritt kraftfôr, tørt gress og nøye renhold er med på å sørge for god kvalitet på melka. Det gir meieriprodukter av ypperste klasse! Smøret, som både er upasteurisert og tilsatt norsk uraffinert havsalt, stakk faktisk av med prisen «Årets meieriprodukt 2020» i den prestisjetunge konkurransen Det Norske Måltid.

For kjøkkensjefen er det også en annen spesiell grunn til at smøret fra Valmsnes er hans favoritt på frokostbuffeen.

– Det minner meg om det gode smøret jeg fikk på gården til bestemor i barndommen.

– Det er liksom noe helt spesielt med smaken av ordentlig gårdssmør. Gi meg godt smør på ristet brød, så er jeg fornøyd, sier Berntsen, før han skyter inn:

– Men dette smøret er også veldig godt på søte vafler og pannekaker, siden det er ganske salt.

Solbær av beste sort

Syrlig og søt på smak og flott i fargen – solbær er et yndet bær i både saft og syltetøy, og en sikker vinner på ethvert frokostbord.

Solbærene du finner på Bristol dyrkes av Stine Mølstad på gården Mølstad Vestre på Neshalvøya. Her vokser solbærbusker i kilometerlange rekker som drar nytte av det frodige landskapet ved Mjøsa. Gården har lange tradisjoner for dyrking av frukt og bær, og den første hagen ble etablert allerede i 1669.

– Mølstadbærene er de beste av den enkle grunn at de høstes på et perfekt tidspunkt, akkurat idet de smaker som best, forteller Berntsen.

– De høster ikke bare for å høste, men venter gjerne to-tre soldager til om det er det som skal til for å oppnå bær av beste sort.

Tips!

Solbærsyltetøyet fra Mølstadhagen smaker ekstra godt på ost og på våre nystekte pannekaker.

Nærbilde av røklaks på marmorbenk
Nærbilde av tekopp med honning i front
Nærbilde av smuldret ost

Legendarisk røkelaks

Den store fiskestjerna på Bristols buffé er røkelaksen «Stjernelaks» fra tradisjonsrike Laks & Vilt.

Familiebedriften så sitt lys allerede i 1923, og ble startet av Henry Katralen under navnet Laks- & Vildtcentralen i Oslo. Laksen til den driftige handelsmannen, som var merket med en stjerne, ble raskt populær og har i alle år siden vært en favoritt blant stjernekokker over hele verden.

I dag eies bedriften av Lerøy Seafood Group, men fjerde generasjon Katralen er fortsatt med og sørger for at røkelaksen lages på tradisjonelt vis og at råvarene er av ypperste klasse.

Stjernelaksen fra Laks & Vilt er også populær hos Bristols frokostgjester, forteller kjøkkensjefen.

– Den går det mye av! Vi har alltid en kokk stående i buffeen som skjærer skiver til dem som ønsker, og det virker som at folk setter pris på skikkelig god laks.

På frokostbuffeen finner du også en rekke ulike sauser, senneper og tilbehør som passer til laks, som flatbrød, rugbrød og saftig eggerøre.

Verdensstjerne fra Valdres

På Bristols bugnende ostefat finner du blant annet en godbit fra Valdresost, laget av familien Wangensten på Valdresmeieriet. Osten Bufar er laget for hånd og ystet av stølsmelk fra kyr på fjellbeite – en melk så unik at det til og med har blitt skrevet en doktorgrad om den.

Osten er en fast gulost med fyldig smak, premiert med blant annet gull under World Cheese Awards, nominasjon til Golden Fork og tre stjerner i konkurransen Great Taste 2021 – omtalt som «matverdenens Oscar».

Er du glad i god ost, er det også verdt å merke seg at du finner Valdresost sin ekstra vellagrede Bufar på Bristols lunsj- og middagsmeny.
– Den kan minne litt om parmesan eller pecorino, og vi bruker den i både risotto, pasta og salater, forteller Berntsen.
– Det er jo ganske kult at vi kan bytte ut italienske klassikere med ost fra en familie i Valdres!
Bonus: På frokostbordet finner du også smakfulle 1879 Modningsost fra Sølvi og Stig Gammelsrød på Rygge meieri. Den modnes på trefjøler, ystes av dagsfersk melk fra egen gård og tilsettes en unik rødkittkultur som gir den en fyldig og aromatisk smak. Meieriet sørger også for at produksjonen både er økologisk, bærekraftig og miljøvennlig.

Smakfullt gull

– På frokostbordet til Bristol finner du økologisk sommer- og lynghonning av beste kvalitet, alltid levert personlig av birøkter Bart-Kees Otten, forteller kjøkkensjefen.

For nederlenderen, som driver Solbergfoss bigård på Hauglandsfjellet i Spydeberg, er det viktig at biene hans har det godt. Her får de derfor leve og arbeide i naturlige omgivelser, fritt for både sprøytemidler og kunstgjødsel. Det har ført til Debio-godkjent honning, og gjort Otten til en av få økologiske produsenter i Norge.

– Det at biene får fly fritt rundt i skogene i Spydeberg gir honningen en helt unik og god smak, sier Berntsen, og foreslår at du bør prøve den i yoghurt, på ristet brød eller i en av våre mange teer.

Gjest eller drop-in?

Vår bugnende frokostbuffé er inkludert i prisen for alle våre overnattingsgjester, men du er også velkommen til å booke bord om du kun ønsker å komme innom for å nyte en god frokost.