Nærbilde av smørdbrød på Hotel Bristol

Luis Branco (43) har jobbet som kokk i over 20 år, og er i dag soussjef på Hotel Bristol i Oslo. Han er født og oppvokst i Portugal, og tror lidenskapen for mat kommer av alle de gode smakene fra barndommen. 

– Jeg vokste opp hos besteforeldrene mine, og husker at det alltid duftet så godt i huset. Jeg pleide å snike meg inn på kjøkkenet for å se hva bestemor lagde og få en liten smaksprøve. Jeg har nok arvet matgleden min fra henne!

I dag er det flere ting som inspirerer den matglade kokken: 

– Det beste med å være kokk er å få mulighet til å jobbe sammen med andre kokker fra ulike kulturer og bakgrunner. Det er veldig spennende å kunne dele kunnskap og lære av hverandre.

Bilde av Luis Branco
Detaljbilde av pannekaker
Bilde av smørbrød

Hva spiser du helst til frokost?

– Når jeg har det travelt blir det ofte kaffe, toast og litt frukt, men jeg er også veldig glad i en god grøt med røde bær, litt kanel og en skje honning. Eller posjert egg på toast, men det tar jo litt lenger tid å lage.

Hvilken ingrediens klarer du deg ikke uten på frokostbordet?

– Frukt – det spiser jeg til alt! Jeg pleier blant annet å mose en banan i grøten, ha oppskåret plomme og gojibær i yoghurten som jeg lager selv eller ha et par skiver avokado til posjert egg.

Hvilken frokostingrediens mener du er undervurdert?

– Der må jeg si egget, for det er så mange forskjellige måter å tilberede det på.

Hvor ville du helst reist for frokostens skyld?

– Jeg er lidenskapelig opptatt av asiatisk kultur, spesielt den japanske, så på bucketlisten min i år står det å reise til Japan. Og da vil jeg selvfølgelig prøve frokosten der!  Japans mattradisjoner skiller seg litt ut fra mange andre land, med velsmakende fiskeretter, misosuppe, ris og tofu til frokost. En bonus er at det mest sannsynlig er en av de sunneste frokostene i verden.

Hva er det vanlig å spise til frokost i hjemlandet ditt?

– Vi har egentlig ikke noen faste frokosttradisjoner i Portugal, slik de for eksempel har i England. Men de fleste drikker kaffe med melk og spiser kanskje litt brød med ost og skinke til.

 

Nærbilde av Afternoon Tea på Hotel Bristol


Hvilken utradisjonell frokostkombinasjon bør alle prøve?

– Pannekaker med guacamole! Syrligheten i tomatene og kremet avokado vil ta pannekakene dine til et helt nytt nivå. I tillegg er det sunnere enn mye annet!

Hvilket redskap klarer du deg ikke uten på kjøkkenet?

– For meg er en god kokkekniv veldig viktig, siden jeg bruker det til så å si alt. Og husk: En skarp kniv er en trygg kniv.

Hva burde alle smake til frokost når de besøker ditt hotell?

– Bristols varme sjokolade er et must å prøve! Og så anbefaler jeg avokadotoasten som kokkene våre lager på bestilling. I tillegg kommer det meste på frokostbuffeten vår fra lokale bønder og leverandører, så her er det mye godt å smake på.

Hvem drømmer du om å spise frokost med?

– Det er kanskje et partisk valg, siden han også er portugisisk, men det må bli Cristiano Ronaldo. Mest fordi han er så fokusert på egne mål, i tillegg til å være superprofesjonell og et godt forbilde for yngre generasjoner.

Har du en frokost du aldri glemmer?

– Det er definitivt min første «full irish breakfast», som jeg fikk servert da jeg flyttet til Dublin etter å ha fullført kokkeskolen i 2000. Jeg husker jeg fikk sjokk over mengden mat jeg fikk, det var både bacon, pølser, speilegg, bakte bønner, blodpudding, hvit pudding og stekte tomater og sopp. For meg som var vant til melk og kaffe og kanskje en brødskive med ost til frokost, var det nok mat for resten av dagen. Det var definitivt en minneverdig opplevelse!

Les også: Hotel Bristols barsjef til topps i cocktail-konkurranse

– Jeg vokste opp hos besteforeldrene mine, og husker at det alltid duftet så godt i huset. Jeg pleide å snike meg inn på kjøkkenet for å se hva bestemor lagde og få en liten smaksprøve. Jeg har nok arvet matgleden min fra henne!