På Hotel Bristol i Oslo står concierge Tarik Nascimento e Silva. Han ser ganske lik ut som han pleier, men en observant gjest vil legge merke til to gullforgylte nøkler som nå står i kryss på uniformen hans.

– Vi har et amerikansk par boende her nå, de så nøklene med én gang og gratulerte meg, forteller Tarik, som nettopp fikk nøklene festet i jakkeslaget.

Han er tydelig stolt, og det med god grunn. Gullnøklene er beviset på medlemskap i selveste Les Clefs d’Or, den internasjonale organisasjonen for concierger. 

Stolt sjef og støttespiller

Resepsjonssjef på Bristol, Live Lorck, har vært sjefen til Tarik i snart to år. Da han endelig fikk nøklene og festet dem til jakka, begynte tårene å trille.

– Det er lenge siden jeg har vært så stolt av noen. Han har jobbet beinhardt, han har lest og ordnet og styrt ved siden av jobben. Det betyr så mye for ham!

Nøklene er ikke bare et symbol på anerkjennelse, men gir også conciergen et uvurderlig nettverk. Med medlemskapet følger kontaktinformasjon til alle de øvrige medlemmene i verden. Live håper at flere norske concierger skal søke medlemskap i Les Clefs d’Or.

– Et land må ha 15 medlemmer for å ha en Les Clefs d’Or-komite. I dag ligger Norge under Les Clefs d’Or Sweden. Vi måtte derfor henvende oss til den svenske komiteen for å søke om medlemskap for Tarik.

concierge Tarik Nascimento e Silva
Resepsjonssjef på Bristol, Live Lorck

Fra Nobelpris til flyselskap

For å kunne bli vurdert til Les Clefs d’Or må du ha fem års erfaring fra resepsjonsområdet på et luksushotell, minst to av dem må være som concierge, men før du i det hele tatt får være med på opptaket, må du bli godkjent som en verdig kandidat av forbundet.

– Jeg måtte svare på alt fra spørsmål om hvem som vant Nobelprisen til hvilken logo ulike flyselskaper har, forteller Tarik.

I forkant pugget han alt han kom over som kunne være relevant: turistattraksjoner i ulike land, UNESCOs verdensarvliste, og ikke minst historien til Les Clefs d’Or. 

Les Clefs d’Or ble til i Frankrike i 1929 og har nå rundt 3300 medlemmer over hele verden. I Norge er det foreløpig kun tre medlemmer. 

Sier aldri «nei»

Når du ser gullnøklene vet du at du vil få eksepsjonelt god service. En god concierge svarer ikke «nei», men prøver alltid å ha et svar og finne en løsning. 

– En gang ringte en mann og spurte om han kunne ta med kjæledyret sitt på hotellet. Det var i utgangspunktet greit, men ble mer komplisert da kjæledyret viste seg å være en tiger, ler Tarik.

Selv om hotellet ikke tillot tigere, fant han en løsning for mannen. En annen gang ville en gjest ha VIP-billetter til finalen i Premier League på kampdagen. Billettene var utsolgt for lengst, men Tarik fikset det.

– Å være en god concierge handler om nettverksbygging. Jeg bruker mye tid utenfor hotellet, besøker restauranter og turguider. Selv om jeg nå er Les Clefs d’Or concierge skal jeg fortsette å utvide nettverket mitt. Jeg må kjenne folk overalt, på den måten kan jeg gi gjestene våre den beste servicen, smiler han.

– Det er lenge siden jeg har vært så stolt av noen. Han har jobbet beinhardt, han har lest og ordnet og styrt ved siden av jobben. Det betyr så mye for ham!