Oppredd dobbeltseng med kaffe og avis plassert oppå dynen

Fra Vinterhaven klinger vakre toner fra flygelet, de store, originale lysekronene kaster et behagelig, elegant lys og de praktfulle søylene og veggmaleriene fra 1920 sender et historisk sus gjennom lokalet.

Å gå inn dørene på ærverdige Hotel Bristol er litt som å reise tilbake i tid – og litt som å reise til London!

Tankene farer til både herskapsliv i Downtown Abbey, verdenskjente The Ritz Hotel og europeiske jazzklubber i de glade 20-årene. Den herskapelige atmosfæren gjør automatisk ryggen litt rakere, og det er nesten så man får en trang til å prate med britisk aksent.

Vil du ha en bit av erkebritisk luksus har du altså kommet til rett sted.

Her er fem ting på Hotel Bristol som skaper følelsen av å være i London:

1. Herskapelig atmosfære

Eget porselen med gullkant, hvite duker og sølvbestikk, glitrende lysekroner og en gyllen fargepalett med rødt, gult, grønt og gull i spissen: På Bristol er rammen for klassisk eleganse satt.

Omgivelsene i Mauriske Ballsal er både britiske hertuger og hertuginner verdig, og tar deg rett tilbake til glamorøse tider og hotellets åpningsår 1920. Til tross for en totalrenovering i 2019 sitter nemlig Bristols over 100 år lange historie fortsatt i veggene, og hele hotellet er gjennomsyret av samme herskapelige stil.

Hvor hen du går vil du oppdage unik kunst på veggene, utsmykkede keramikkvaser og blomsterdekorerte gardiner med duskbånd av gull. Til og med konferansesalen er utsmykket med tre lysekroner og stoler trukket i kongeblå velur. Og på rommene bys det blant annet på luksuriøse senger, badekåper i deilig frotté og egen kaffemaskin – som vekker tanker om britisk herskapsliv i fordums dager som garantert gir deg en praktfull pause fra hverdagen.

En ekstra følelse av å befinne deg i London får du forresten i Bibliotekbaren, der du kan lene deg godt tilbake i skinnlenestolen med britisk lektyre i hånden, omringet av bokhyller i mørkt tre, mønstret, mørkegrønt vegg-til-vegg-teppe og gullamper som ville glidd rett inn som kulisser i en klassisk, britisk krim.

Les også: Fant roen på Hotel Bristol

Fat med mat på Aftenoon Tea på Hotel Bristol
Kvinne som drikker kakao ved et bord på Hotel Bristol
Detaljer fra bord dekket for Afternoon Tea på Hotel Bristol

2. Tradisjonsrik Afternoon Tea

Du trenger ikke dra til fasjonable The Savoy eller The Ritz i London for å oppleve ekte britisk Afternoon Tea. I Hotel Bristols historiske storstue, Vinterhaven, kan du nemlig få et smakfullt og historisk innblikk i den erkebritiske tradisjonen, som skal ha oppstått i kongelige kretser i England på midten av 1800-tallet.

Serveringen består av godsaker i tre etasjer: Nederst finner du små sandwicher med blant annet klassikeren mild pepperrotkrem og frisk agurk på loff. Neste etasje er fylt med hjemmebakte, tradisjonelle scones servert med «clotted cream», sitronkrem og sesongens syltetøy, mens du på toppen finner søte fristelser fra hotellets eget konditori. Det hele toppes med et rikt utvalg av våre fineste tesorter. Skal du drømme deg bort til London, bør du gå for typen Earl Grey eller English Breakfast. Og når serveringsfatet er av ekte sølv, er den britiske stemningen komplett.

Visste du at Hotel Bristol er Norges største leverandør av Afternoon Tea? Hvert år står vi for rundt 40 000 serveringer av den erkebritiske tradisjonen.

Les mer om Afternoon Tea på Hotel Bristol

3. Royal service

Det er ikke så mange steder igjen der det holder med et nikk for å få servering, maten kommer på sølvfat og kaffe og kakao blir skjenket fra en sølvkanne av uniformerte servitører. Men på Hotel Bristol er dette en selvfølge, på lik linje som at hotellet både har concierger, pikkoloer og egen sommelier og bankettsjef. Alle sørger de for at hotellet holder 100 år med tradisjoner og service av høy standard ved like.

Som en ekstra luksuriøs bonus tilbyr hotellet også «turndown service». Da klargjøres rommet ditt for kvelden ved at gardinene trekkes for, sengen gjøres klar og det settes fram både vann, tøfler og luksuriøse velværeprodukter til kveldsstellet.

Nærbilde av badekåpe og velværeprodukter på en seng på Hotel Bristol)

4. Levende musikk

Er du et ærverdig hotell som byr på erkebritisk luksus må du jo ha et flygel! Bristol er intet unntak, og mens du nyter en kopp te i Vinterhaven skal du dermed ikke se bort ifra at det plutselig klinger nydelige toner fra flygelet. Hotel Bristol har nemlig en egen huspianist som flere dager i uken skaper lun stemning i storstua, med alt fra klassiske musikkstykker til The Beatles på repertoaret.

Levende musikk har for øvrig lange tradisjoner på Bristol, og da danserestauranten Den Mauriske Hall (det som nå er Vinterhaven) åpnet dørene i 1920 ble det raskt det fremste møtestedet for fiffen og festglade i hovedstaden. Det er også her jazzen skal ha blitt introdusert i Oslo, og blant annet har Eartha Kitt og Josephine Baker opptrådt her for dansende gjester – sistnevnte liggende oppå flygelet.

5. En smak av England

Det er ikke bare en reise tilbake i tid du får på Hotel Bristol, men også en i smakens verden. For å runde av kvelden i britisk ånd kan du ta turen til Bristol Bar, som serverer et bredt utvalg av leskende dråper.

Morgenen etter smaker det kanskje godt med litt «comfort food»? Da passer det utmerket at du til frokost kan få servert «full english breakfast» med blant annet egg etter ønske, crispy bacon, tomatbønner, stekt sopp og røstipoteter.

Eller du kan gå for en lettere, men fullt så britisk variant, bestående av scones eller ristet brød med syltetøy, akkompagnert av en kopp te. Og «fish and chips»-entusiastene vil kanskje like vår sprø, panerte rødspette som serveres i Vinterhaven til lunsj?

Er du heller en søtmons som ofte drømmer deg til Londons mange bakerier? Da kan du glede deg over Hotel Bristols eget konditori som daglig tryller fram ferske godsaker som du kan nyte i Vinterhaven. Her står både hotellets velkjente Napoelonskake, Budapestkake og linser alltid på menyen.

Eggs Benedict på en tallerken på Hotel Bristol
Utsnitt av forskjellige bakevarer
Nærbilde av frokosttallerken med kaffe og juice i bakgrunn