Levende pianomusikk og lukten av nybakte scones møter deg når du trer inn i det historiske lokalet i Kristian IVs gate. Originale lysekroner, praktfulle, ornament-utsmykkede søyler og bokhyller i massivt treverk pryder den herskapelige Vinterhaven og Bibliotekbaren.  

– Når du kommer inn dørene er det litt som å tre inn i et annet land der tiden har stått stille, og du glemmer fort det hektiske bylivet utenfor den verneverdige fasaden, sier hotelldirektør Lars Petter Mathisen.

To venninner hygger seg med Afternoon Tea
Te og scones med krem
Et fat med tre etasjer; sandwicher, scones og kaker

Smørbrød og Afternoon tea

Det historiske hotellet har beholdt tradisjonsrike roller som egen baker og konditor. Et av trekkplastrene i dag er klassikeren Afternoon tea; tre etasjer med mini-sandwicher, nybakte scones med hjemmelaget syltetøy, og konditorens søte fristelser - naturligvis akkompagnert av et utvalg av deres fineste te.

Alt servert i historiske omgivelser, og med en atmosfære du ikke finner noe annet sted i byen. Den erkebritiske tradisjonen strekker seg tilbake til midten 1800-tallet, og sies å ha først oppstått i kongelige kretser.

Søndagsluksus: Oppskriften på den perfekte avslutningen på helgen

Foruten om sitt eget konditori er Hotel Bristol kanskje best kjent for å servere Oslos beste kakao.

Hotellet får også mye ros for utvalget av smørbrød. På den bugnende buffeten finner du ti varianter av de klassiske høye smørbrødene, servert med hjemmebakt brød og toppet med alt fra kylling og roastbiff til rødspette og røkelaks.

– Smørbrødene er helt klart et av høydepunktene på lunsjmenyen vår, og en fryd for både øye og gane.

Hotelldirektør Lars Petter Mathisen
Kaker og makroner på et fat
To kamerater ler og spiser lunsj i Vinterhaven
Smørbrød med ulike pålegg på et fat med

Var Norges dyreste hotell

Historien til Hotel Bristol strekker seg tilbake til 1912, da danske Waldemar Jensen, som jobbet som hovmester på Grand Hotel, bestemte seg for å starte sitt eget hotell. Oslo ble på denne tiden omtalt som «hotellnødens by», og Hotel Bristol skulle snart ta posisjonen som det mest moderne og luksuriøse hovedstaden hadde å by på.

Oslo-arkitekten Finn Rahn fikk oppdraget med å tegne bygget, og i 1916 startet arbeidet med det som skulle bli en nasjonalskatt.

Hundre år med historie: Bli med på hele reisen fra 1920 frem til i dag

Den 16. januar 1920 åpnet dørene til danserestauranten Den Mauriske Hall, med spektakulær arkitektur i maurisk stil. Inspirasjonen til Oslos nye storstue hadde Rahn hentet fra Marokko, hvor han oppholdt seg hver vinter. Hotel Bristol ble også med dette Norges dyreste hotell, med en byggekostnad på fire millioner kroner, og det første hotellet i landet med både varmt og kaldt vann på rommene.

– Den må ha vært et fantastisk skue. Fra det pyramideformede taket og ned til dansegulvet var det ti meter.

Hotelldirektør Lars Petter Mathisen

Restauranten, med plass til 500 mennesker, ble raskt et av landets fremste møtesteder, og skal også ha vært stedet der jazzen ble introdusert i hovedstaden i 1920.

Den dag i dag er levende musikk med på å skape den særegne og lune stemningen på Hotel Bristol.

Frank Sarközi har tonesatt Vinterhaven i 35 år - alltid iført smoking. Omkranset av palmer og mauriske søyler har huspianisten spilt for president Bill Clinton og nobelprisvinner Mikhail Gorbatsjov, så vel som den jevne Oslo-borger.

Kvalitet, tradisjon og hverdagsluksus: Les mer om Bristol Grill.

Jazz-sangerinne Eartha Kitt underholder på Hotel Bristol
Et danseorkester spiller i den Mauriske Hall
Svart-hvitt bilde av Olav Thon på 1970-tallet på Hotel Bristol i Oslo

Store forandringer

I 1974 skjedde det et skifte, da forretningsmannen Olav Thon kjøpte Hotel Bristol av familien Jensen, som sitt aller første hotell. Dette la grunnlaget for Thon Hotels, som i dag er en av landets største hotellkjeder.

Etter overtakelsen ble det satt i gang store bygningsmessige forandringer, da Thon ønsket at flere skulle få ta del av det hotellet hadde å tilby. I 1975 ble det bestemt å senke taket i Den Mauriske Hall. Den gamle danserestauranten skulle omgjøres til to etasjer, hvor første etasje ble til det vi i dag kjenner som Vinterhaven og Bibliotekbaren.

I andre etasje ble det majestetiske taket nå tilhørende festsalen Den Mauriske Ballsal. Historien i veggene ble samtidig vel bevart, og utsmykningene fra 1920 er fortsatt intakte i begge etasjene.

Mer uformell luksus

At Olav Thon besluttet å senke taket i Den Mauriske Hall skapte reaksjoner. Noen fryktet at det luksuriøse hotellet som hittil hadde vært forbeholdt fiffen nå skulle tilgjengeliggjøres for alle.

I Aftenposten kunne man lese at «Det går et brus av forskrekkelse gjennom sosial klasse én i Oslo og omegn, med dønninger helt opp til Holmenkollen og Ullernåsen. Skulle Bristol virkelig erobres av folkelighet?»

Til tross for at Hotel Bristol i dag er mer uformelt enn det var i 1920, har de klart kunsten å bevare den spesielle og tradisjonsrike atmosfæren, som gir følelsen av litt luksus i hverdagen.

I dag er Vinterhaven og Bibliotekbaren det perfekte stedet for å markere en spesiell anledning, samtidig som det er et hyggelig møtested for en mer uformell lunsj med gode venner og familie.

– Det har vært viktig å ivareta historien og kulturen vår, samtidig som vi har fornyet oss, forteller hotelldirektøren.

Sjekk ut våre selskapslokaler: Det perfekte stedet for å feire små eller store begivenheter.

En servitør skjenker fersk kaffe på frokosten
Fersk sjømat ligger på is
En ansatt holder et brett med hamburger og pommes frites fra roomservice-menyen

Nyoppusset for jubileumsåret

I 2016 startet en omfattende renovering av hotellet. Alle de 251 hotellrommene ble forbedret, og Bristol Bar og Bristol Grill ble pusset opp. Det ble også bygget konditori og bakeri på huset, og Vinterhaven ble pusset opp og prydet med nytt interiør.

Det har blitt lagt et stort fokus på at det gamle håndverket og tradisjonene skal beholdes. Renoveringen ble ferdigstilt høsten 2019, og selv om komforten og fasilitetene er oppdatert etter dagens standard, er fremdeles hotellets særegne sjel intakt.

– Gjennom hele prosessen har det vært viktig for oss å verne om hotellets atmosfære og historie. Oppgraderingen skal først og fremst merkes, ikke synes.

Hotelldirektør Lars-Petter Mathisen

I Vinterhaven og Bibliotekbaren henger lysekroner og malerier fra hotellets første år, og den sjarmerende knirkingen i gulvene minner deg på at du befinner deg i et hundre år gammelt bygg.

Den totale opplevelsen: Les mer om Hotel Bristol sin eksklusive jubileumspakke her

Opplev ærverdige Hotel Bristol

Se våre rom & suiter